O nama

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a

O nama

Povijest ZAGREBAČKOG ORKESTRA ZET-a

Kako je sve počelo?

 U 90 godina postojanja ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a imao je različita imena. Zvao se Limena glazba ZET, Jakša Dugandžić, duhačka glazba Zagrebačkoga električnog tramvaja,Puhačka glazba ZET-a i Puhački orkestar ZET. Djelovao je samostalno ili pak u sklopu svojedobno osnovanih kulturno-umjetničkih društava u ZET-u. Zamisao o osnivanju Limene glazbe niknula je 1927. godine, u tada malom kolektivu. Poduprla ju je i tadašnja uprava na čelu s ravnateljem ZET-a. Prva glazbala su kupljena dobrovoljnim darovima samih glazbenika, što nije bilo dovoljno, pa je pomogla i tadašnja uprava tramvaja i predsjednik Gradske štedionice. Prvi je put Limena glazba nastupila na Zagrebačkom zboru, koji se tada nalazio u Martićevoj ulici, 1928. godine. Zatim su slijedili nastupi na Krku, Pagu, u Kaštel-Štafiliću, na Zrinjevcu, na radio stanici Zagreb kao i na mnogim zabavama. Isprva je program bio veoma skroman. Svirala se samo laka glazba te marševi-koračnice. Slijedili su nastupi Limene glazbe na proslavama 1. svibnja, praznika rada, 1929. i 1940. godine. U nekim razdobljima glazba je dočekivala najviše dužnosnike u zemlji, pa je i to bilo pitanje prestiža za ravnatelje ZET-a u odnosu na Gradsko poglavarstvo.

Danas, ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a je uznapredovao, što je pokazao svojim mnogobrojnim nastupima na glazbenim smotrama, državnim i inozemnim natjecanjima, manifestacijama; gdje osvaja visoka mjesta i brojna priznanja. ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a uspješno surađuje sa Gradom Zagrebom kao jedinicom lokalne samouprave i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, aplicira na sve javne pozive i natječaje, dobro upravlja svim sredstvima koja su orkestru dodjeljena i prisutan je na svim važnim događajima u Gradu Zagrebu. Također, pokazao je sposobnost za organiziranje susreta orkestara međunarodnog karaktera. 

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a je kroz organizaciju koncerata (domaćeg i međunarodnog karaktera), domaćin puhačkim orkestrima kako iz Hrvatske tako i inozemstva. Orkestar je uspostavio suradnju sa orkestrom iz Češke Republike te je službeno pozvan da u 2019-toj godini predstavi Hrvatsku na prestižnom europskom međunarodnom festivalu orkestara u Češkoj Republici. ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a je orkestar koji želi živjeti u skladu s vremenom i sa svojim sugrađanima, te na najbolji mogući način pružiti mladim ljudima i svima onima koji se tako osjećaju društveno pozitivan i koristan angažman, te potaknuti na čuvanje kulturne baštine svoga kraja, ali i omogućiti razmjenjivanje znanja i upoznavanje drugih kultura.

Ciljevi i misija

Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.

Ciljevi Orkestra su:

- promicanje, razvitak i unapređenje neprofesionalnog bavljenja glazbom i glazbeno-scenske djelatnosti, proučavanje, njegovanje i promicanje hrvatskog narodnog i kulturnog identiteta Grada Zagreba, aktivno sudjelovanje u kulturnoj politici Grada Zagreba, razvijanje interesa za orkestralnu glazbu, puhačku glazbu, vokalno-instrumentalne izvedbe kod prvenstveno mladeži i ostalih građana Grada Zagreba i RH, poticanje mladeži i građanstva na aktivno bavljenje glazbeno-scenskim aktivnostima na području Grada Zagreba i njegovanje vokalno-instrumentalne glazbe Grada Zagreba, poticanje građana na aktivno djelovanje i sudjelovanje u programima očuvanja tradicijske i kulturne baštine Grada Zagreba, stvaranje uvjeta za razvijanje svih oblika glazbeno-scenskih aktivnosti na području Grada Zagreba, uključivanje mladih u život lokalne zajednice kroz kulturu i aktivno sudjelovanje mladih u društvu, promocija ZET-a kao utemeljitelja orkestra, pomaganje, poticanje i podizanje kvalitativne razine puhačke i glazbene kulture u Gradu Zagrebu, promicanje nakladničke djelatnosti u kulturi, izrada strategije djelovanja na području Grada Zagreba, Hrvatske i inozemstva, a naročito u zemljama EU.

 

Vodstvo orkestra

Orkestar vode članovi Predsjedništva:
Jelena Horvatinec (zastupnica orkestra i voditeljica projekata orkestra na državnoj i međunarodnoj razini ); Daniel Modrić (predsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima udruga);
Milivoj Levanić (dopredsjednik orkestra - dugogodišnje iskustvo u upravljačkim tijelima KUD-ova i udruga).

 Umjetnički voditelj: Hrvoje Pintarić (dirigent orkestra, akademski glazbenik, dugogodišnje iskustvo u organizaciji glazbenih manifestacija i kao član raznih ansambala te član orkestra opere HNK u Zagrebu);

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić dodjelio je orkestru Medalju Grada Zagreba za 90. obljetnicu uzastopnog djelovanja, njegovanje puhačke glazbe i sudjelovanje u obilježavanju brojnih manifestacija od interesa za Grad Zagreb. 

Kratka biografija ZAGREBAČKOG ORKESTRA ZET-a

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a postoji od 1927. godine, a trenutno broji 60 aktivnih glazbenika. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važne događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Istodobno, osobama koje nisu profesionalni glazbenici pruža mogućnost da se kvalitetno bave glazbom. ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a je stvorio prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te svojom virtuoznošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni cilj orkestra je održati tradiciju u skladu s društvenim interesima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti i smotre, omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Također, nastoji okupiti što više glazbenika, ali i obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izražaj. Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica, ali i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe. u 2018.g orkestar je po prvi puta u grad Zagrebu organizirano 1. Međunarodni susret puhačkih orkestara što će se nastaviti dalje, a u 2019.g. će predstaviti grad Zagreb i RH na prestižnom europskom međunarodnom festivalu orkestara u Češkoj Republici.


ZOZ fotogalerija

Medalja Grada Zagreba

Medalja Grada Zagreba

Dijamantna diploma

VRH