Zagreb Wind & Brass Fest

Međunarodni festival puhačkih orkestara u Zagrebu

ZAGREB WIND & BRASS FEST

Zagreb Wind and Brass festival – ZGWIBRA međunarodni je festival puhačkih orkestara koji se uzastupno održava od 2018. godine. Nastao je inicijativom Jelene Horvatinec, Hrvoja Pintarića i Daniela Modrića iz Zagrebačkog orkestra ZET-a i tadašnjom gradskom upravom, podržan od tada do danas pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba.

Na festivalu je u proteklih 6 godina nastupilo >20 orkestara (neki i po više puta), s ukupno >1500 sudionika koji su izveli >200 skladbi aranžiranih upravo za puhačke orkestre.

Zagreb Wind and Brass festival – ZG WIBRA međunarodni je festival puhačkih orkestara koji se održava od 2018. godine, u organizaciji Zagrebačkog orkestra ZET-a kao prvi festival takvog karaktera i obima u gradu Zagrebu. Od svog početka, u proteklih 6 godina okuplja glazbenike iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva, zaljubljenike u puhačku glazbu i kulturu koja je okružuje. Puhački orkestri su dio tradicije Grada Zagreba i način muziciranja u puhačkim orkestrima kao i oni sami su jedni od istinskih dijelova povijesnog identiteta našeg Grada i naše domovine. Manifestacije ovakvog tipa uspostavljaju i jačaju međugradsku i međunarodnu suradnju, poboljšavaju komunikaciju između orkestara (razmjena kulturnog znanja), pružaju mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman.

Manifestacija je po prvi put održana 2018. godine pod nazivom Međunarodni susret puhačkih orkestara, a 2021. godine susreti prelaze u festival i od tad nose naziv Zagreb Wind and Brass Fest, popularno – ZG WIBRA. Uz domaćina i organizatora Zagrabački orkestar ZET-a, sudionici festivala bili su orkestri iz Hrvatske i inozemstva: Městská hudba Františka Kmocha Kolín iz Češke, Savaria Youth Concert Band, Szigetvár Zrínyi Miklós Fúvószenekar i Railway Wind Orchestra Pécs iz Mađarske, Gminna Orkiestra Dęta Przy Osp W Czajkowie iz Poljske, Papirniški pihalni orkester Vevče iz Slovenije, Brass Band Zajednice Talijana Vižinada / Banda d'ottoni Visinada, Gradski puhački orkestar Zabok, Gradska glazba Opuzen, Puhački orkestar DVD-a Petrovina, Puhački orkestar Grada Gospića, Puhački orkestar Lovran, Puhački orkestar DVD Đurđevac, Limena glazba Dekanovec, Puhački orkestar Goričan, Puhački orkestar Fužine, Big band Bjelovar, Ansambl Garden Brass i Gradska Glazba Nova Gradiška, Balatonfured Varosi Koncert Fuvoszenekar, Osječki puhački orkestar, Limena glazba Marinići, KUD Matka Laginje Sv. Lovreč, Big Band Hrvatske liječničke komore


Voditelj projekta (2018.-2024.) je Jelena Horvatinec, mag. ing. agr. Radi na Sveučilištu u Zagrebu, Odsjek za agroekologiju, Zavod za melioracije te je doktorand HRZZ-a. Zastupnica, članica Predsjedništva i voditeljica projekata Zagrebačkog orkestra ZET-a od 2014. - 2024. godine. Autor >20 projekata, 2 monografije, urednik 1 monografije, izvršni producent 1 glazbenog albuma, instrumentalista na 2 glazbena albuma, (ko)autor na 8 izvornih znanstvenih radova, 2 stručna rada, 1 elaborat, 6 sažetaka u međunarodno priznatim zbornicima. Suradnik je u nastavi na 7 modula na Sveučilištu u Zagrebu. Višestruko je istaknuta i odlikovana raznim priznanjima i diplomama za izniman doprinos i uspješan rad u razvijanju i promicanju hrvatske kulture. Kroz svoj rad uspostavila je kulturnu suradnju s orkestrima Republike Poljske, Češke Republike, Mađarske, Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine. Djelovanjem kroz orkestar organizirala je kulturno predstavljanje Republike Hrvatske u Češkoj, Mađarskoj, Vatikanu, Sloveniji, Italiji. 2018. godine pod njezinom inicijativom organizira se 1. Međunarodni susret puhačkih orkestara u Zagrebu koji dvije godine kasnije prelazi u festival te se uzastopno održava sve do danas. 

Umjetnički voditelj je Hrvoje Pintarić koji dirigira orkestrom od 2015. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića.
Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine, nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe. Od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta, uspješno se bavi pedagoškim radom, te od jeseni 2018. postaje profesor roga na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim brass festivalima, jedan je od osnivača komornog festivala “Amadeus Fest” u Bjelovaru, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist s pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U toj suradnji ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir (Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević…) što je 2019. godine i rezultiralo izdanjem nosača zvuka u suradnji sa izdavačkom kućom Cantus. Za australsku izdavačku kuću Hammering Records je snimio i nova djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya.

ORGANIZACIJSKI TIM: Daniel Modrić, Milivoj Levanić, Majda Vidović, Hrvoje Pintarić i Jelena Horvatinec

GRAFIČKI DIZAJN: Marinela Roher

FOTO: Lice Grada

Pokrovitelj: Gradonačelnik Grada Zagreba 
Partneri: Buffet Crampon, Brasseraj, Češka beseda Zagreb
Sponzori: Zagrebački električni tramvaj, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding

Galerija

KONTAKTI

Jelena Horvatinec
Hrvoje Pintarić
Umjetnički voditelj
+38598 983 9613

Podijeli ovu stranicu

VRH